She Captains logotyp

OM OSS

She Captain vill se fler kvinnor som aktivt tar plats vid rodret och i båtlivet. Vi peppar, stärker och inspirerar kvinnor att våga ta för sig mer på sjön. Detta gör vi genom eskadrar, kurser, föreläsningar och diskussionsforum - allt i “She Captain-style” där vi varvar kunskaper, erfarenheter och mod med lite busighet och jävlaranamma.

Vad vi gör

She Captain arbetar aktivt för att förändra rollerna till sjöss! Vi genomför eskadrar, utbildningar, mekanikkurser, prova-på tillfällen och andra peppiga aktiviteter med engagerade samarbetspartners. Vi har också en härlig Facebookgrupp där kvinnor i en trygg miljö kan dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter låta sig inspireras av andra! Allt vi gör är i syfte att stärka kvinnors självförtroende och känna att de själva bemästrar allt från navigering, tilläggning till underhåll och båtmeck.


She Captain skapar gyllene tillfällen att träna aktivt på allt båtlivet har att erbjuda, exempelvis manöverövningar med och kappseglingskurs i samarbete med KSSS. Vi arrangerar även speciella events, exempelvis kickass Meet-ups i samband med båtmässor runt om i landet. Då möter vi våra medlemmar i deras hemstäder och byter tips, peppar och planerar nya roliga seglingstillfällen ihop!


She Captain ordnar såklart också peppträffar, övningstillfällen och prova-på seglingar. Allt genom de GRYMMA medlemmarnas egna initiativ. I nätverket möts folk för att ta ut varandra på seglingar och göra båtlivet mer tillgängligt för de som inte har egen båt. Det är bara att fråga och hänga med!

Hur vi gör det

Vi gör det tillsammans - med kärlek, med glimten i ögat och vi gör det HÖGLJUTT! Kvinnor på sjön ska alltid känna att de har She Captain i ryggen. Vi varvar kunskap, säkerhet, mod och jävlaranamma och vi har kul när vi gör det.


Vi boostar varandra, stöttar varann när saker går åt skogen och vi bjussar på oss själva genom att dela med oss av både klantigheter och klokskaper. Vi She Captains gör allt med en twist och massa självständighet, och som bonus dricker vi gärna rom och dansar med glowsticks under stjärnorna.

Varför vi gör det

Vi gör det för att våra döttrar, våra systrar, familjer och våra vänner i framtiden ska kunna njuta av en mer jämställd tillvaro på sjön. Där könstillhörighet inte spelar någon roll för vem som står bakom rodret, lagar mat eller hoppar i land. Vi gör det för att hedra våra mammor, mormödrar och farmödrar som i åratal innan oss fastnat i ruffen, och för de som kämpat sig upp till att bli kaptener, trots sneda blickar från samhället. Vi gör det för att det är en självklarhet att sjön, havet och horisonten är till för alla.


She Captain vill synliggöra de kvinnor som vågar och som redan är aktiva, för att inspirera och bredda bilden av kvinnligt båtliv. Det är enklare att ta plats och förändra ett invant mönster tillsammans med likasinnade och när man har någon att identifiera sig med. Och ibland behövs en liten push för att våga göra det där man själv är lite rädd för eller nervös över. Den pushen vill She Captain vara!

Grundare & hedersmedlem - Anna Mourou

Här är kvinnan som startade allt.


Anna fick en idé att omvandlas till ett grymt nätverk med en stor Facebookgrupp och många betalande medlemmar i the Club och fick så en massa kvinnor att våga ta steget att ta sig ut på sjön, ta befälet ombord på båten och erövra havet på egen hand!


Hon är kvinnan med tusen idéer, som skruvar till allt med en magisk She Captain twist, så att det blir bättre och bättre. Till vardags är Anna producent och Creative Director Event & Kommunikation. På årsmötet 2021 blev Anna invald som hedersmedlem i She Captain.